Nagyház

Nagyház
gróf Széchenyi István tér 6.

 
A „Nagyház” ahogy a köznyelvben él, Békés városának központjában található egykori uradalmi épület. Építésekor nagyságával kitűnt a többi egyszintes épület közül, innen az elnevezés. Az épület falán fémtábla jelzi, hogy a XIX. században épült, azonban az építtetés ideje sokkal korábbra tehető, az 1790-es évekre. Az épület műemlék.

Az épület eredendően uradalmi célokat szolgált a Wenckheim család építtette gazdatiszti lakásnak és magtárnak. Az épületet az uradalom mindenkori intézője lakta. A fölszinten kapott helyett az intéző lakása. Itt kerültek kialakításra a vendégszobák, melyek a vadászatokra és más alkalmakra érkező vendégeknek nyújtottak szállást.

Az épület alatt borospince van, melyben az uradalom borát tárolták. Említésre méltó a Nagyház padlástere, melynek gerendaszerkezete vörös fenyőből készült, az ehhez szükséges faanyagot a Körösökön úsztatták le Erdélyből.  A padlástér három szintből áll. Az első szinten tárolták egykor a nehézgabonát, a második szinten árpát és zabot. A harmadik szint éppen csak egy lépcsőssorból áll, itt gyógynövényeket szárítottak.

Az épület két oldalán még mindig láthatók a padlásajtók és a gabona felhúzásához használt csigasorok. Az épületet kőkerítés vette körül, mely a Nagyháztól a Városházáig, és a postapalota megépülése (1929) előtt a Bérház vonaláig húzódott. Ennek nyomai még megtalálhatók az egykori Zsíri-Szabó ház mellett. Hatalmas parkja a Fehér-Körösig leért.

Az épület 1945-ig a Wenckheim család birtokában állott, majd a II. világháborút követően államosították. 1966 óta a békési múzeum használja az épületet kiállítóhelyként. 1971-ben a múzeum felvette a békési születésű festőművész, Jantyik Mátyás nevét. Az épület borospincéjében működik a Nagyház Pince Borozó, melynek Bacchus cégérével.
 
 
 
 
Forrás:
Békés megye harminc éve. Szerk. Daniss Győző, Sass Ervin. 1975.
Békési Újság Kalendárium 2012. Családért Alapítvány. Gyomai Kner Nyomda.
Virág Zsolt: Magyar kastélylexikon 10. Békés megye kastélyai és kúriái. Fo-Rom Invest Kft., Budapest.

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

emmi emet