Bíró Lajos

Bíró Lajos
posztumusz gimnáziumi igazgató
Békés Város Díszpolgára
1992

Bíró Lajos Debrecenben született 1908. május 24-én. Iskolai tanulmányait is Debrecenben végezte, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerezte meg latin-magyar-ógörög szakos diplomáját.
Az egyetem elvégzése után a békési Szegedi Kis István Gimnáziumba került 1934-ben, s itt tanított egészen 1968-ig, nyugdíjazásáig. Bíró Lajos elsősorban tanár volt, kiváló pedagógus, aki nem csupán foglalkozásának tekintette a tanári pályát, hanem hivatásnak.


Óráin a tananyag mellett illetve annak kapcsán kitér az élet bonyolultabb és mélyebb összefüggéseinek megláttatására. Diákjai rajongásig szerették, színes, érdekes órái és atyai szeretete miatt.


Nagy műveltsége és széles körű tájékozottsága folytán a kisujjában volt az egész magyar- és világirodalom.


Bíró Lajos vezette az országos hírűvé vált iskolai színjátszó kört, mely többször nyerte el a megyei középiskolák legjobbja címet. Hosszú évekig, mint a város egyetlen középiskolája a szellemi és kulturális életben is nagy szerepet játszott.


Békés Város Képviselő-testülete 89/1992. (III.26.) számú határozata alapján Békés város érdekében hosszú időn át végzett tevékenységéért, emlékét megtisztelve "Békés Város Díszpolgára" címet adományozott Bíró Lajosnak.

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

emmi emet