Pataki István

Pataki István
posztumusz
Békés Város Díszpolgára
2013


Pataki István 1949. január 11-én született Békésen, agrárproletár családban. Békés újvárosi részén laktak 4 testvérével együtt. 1962-ben költöztek a Kossuth utcai lakásba.


Édesapja 1967-től haláláig a Békés Nagyközségi Tanács elnöke volt. Fontos szerepet játszott a település várossá válásának előkészítésében, melynek 40. évfordulóját ünnepeljük a mai napon. Középiskolai tanulmányait a békéscsabai Vásárhelyi Pál Út-, Híd- és Vízműépítési technikumba járt. 1967-1972-ig a Járási Tanács műszaki osztályán dolgozott, közben letette a magántervezéshez szükséges vizsgát, több lakóépület tervezése fűződik a nevéhez.
1973-ban a politikai pályát választotta, a megalakuló Városi KISZ Bizottság titkára lesz. Később elvégezte a Politikai Főiskolát és 1981-1985-ig a Békés Megyei KISZ Bizottság első titkára lett. 1985-ben elvégezte a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia továbbképző tanfolyamát, a hadkötelezettség megszűnésekor honvéd őrnagyi rendfokozata volt.


1985-1990-ig az MSZMP Békés városi titkára illetve első titkára, majd 1990-1995-ig a Békés Megyei MSZP irodát vezette. Később szakközgazdász képzést is elvégzett.


1994. december 11-én megválasztják Békés város polgármesterének, mely pozíciót 12 évig töltött be. Kevés embernek adja meg a sors, hogy azt csinálja, amit szeret, szülővárosa fejlődéséért dolgozhasson, az itt élők életét tegye jobbá. Minden békési számára élhető kisváros megteremtésében gondolkodott.


Bármerre megyünk a városban, munkájának eredményét mindenhol láthatjuk. A városközpont megszépítése mellett nagy erőket mozgósított a külső kerületek fejlesztésére is. A megye városai közül Békés elsőként érte el a 100%-os csatornázottságot. Bevezette a babakötvényt, a város csatlakozott a Bursa Hungarica ösztöndíj támogatáshoz, hagyománnyá tette a Madzagfalvi Napokat.


"Együtt a városért Békésen, békében." Számára ez nemcsak jelmondat volt, hanem minden nap ez alapján dolgozott szülővárosáért. Mindig a tolerancia, a segítőkészség és az együttműködés jellemezte. Célja "a kiegyezés, a kiszámíthatóság, egy élhető közeg formálása" volt. "olyan, amelyben jól érzik magukat az emberek".


A térség településeivel, a testvértelepülésekkel jó kapcsolatra törekedett, összekapaszkodva, egymás érdekeit tiszteletben tartva, a lehetőségeket a térségben élőkért kihasználva tett az itt élőkért, a testvérvárosokért.


Legfontosabb kitüntetései: Ifjúsági Érdemérem (1985), Nimród Vadászérem (1990), Hubertus Kereszt aranyfokozat (2003), Védelmi Igazgatásért Emlékérem ezüst fokozat (2006), Köz Szolgálatáért Érdemjel Arany fok (2007), A Magyar Köztársaságért Arany Érdemkereszt (2009)


"Szolgálni a várost és lakosait." Halála előtti hetekben aktívan dolgozott a képviselő-testületben, az Ügyrendi, Lakásügyi, Egészségügyi és Szociális Bizottságban. 2012. november 4-én, hosszú, türelmesen viselt betegsége után elhunyt.


PATAKI ISTVÁN Békés város polgármestereként a település fejlődéséért hosszú időn át végzett kiemelkedő munkásságáért posztumusz "Békés Város Díszpolgára" címben részesült.

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

emmi emet