30 éves a Hepp dombormű

Dr. Hepp Ferenc sportdiplomata 1909-ben született Békésen, gimnáziumi tanulmányait szülővárosában folytatta, majd felvételt nyert a Testnevelési Főiskolára.

Magyarországon és külföldön egyaránt tanult (a genfi Rousseau Intézet nemzetközi ösztöndíjasa, University of Southern California, Pázmány Péter Tudományegyetem – pszichológia), tanított és publikált. Dr. Hepp Ferenc, a „kosárlabdázás atyja” oktatta és művelte is a sportot, meghonosította hazánkban a kosárlabdázást, amely tevékenységébe Békést elsőként vonat be. Halálának hatodik évfordulóján iskolát neveztek el róla, 1986. november 27-én vette fel nevét a város 3. számú általános iskolája.

1992. június 14-én a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskolában emlékművet avattak névadója tiszteletére. A márvány dombormű az iskola főbejáratánál található, Szőke Sándor alkotása. A dombormű alatt található emlékszöveg az alábbi:

„Dr. Hepp Ferenc Békés szülötte – főiskolai tanár.

A testnevelés és sporttudomány kiemelkedő egyénisége. Tanulmányait Békésen, Budapesten, Genfben, Springfieldben és Iowában folytatta.

A testnevelés és pszichológia doktora. Testnevelési főiskola igazgatója, sportdiplomata magyar és nemzetközi kosárlabda szövetség vezetője, vezetőségi tagja.

Békés város díszpolgára.

Állíttatták: Indosvez Bank Bp.

Békés város önkormányzata, Szerencsejáték rt.

1992. VI.14.”

Dr. Hepp Ferenc dombormű

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

emmi emet