Kiadványaink

Kedves Érdeklődő!


Egyesületünk fontosnak tartja a Békéssel kapcsolatos helyismereti vonatkozású kiadványok létrejöttét, megjelentetését. Egyesületünk eddigi tevékenysége során több önálló kiadványt jelentetett meg és számos kiadvány megjelenését támogatta. A következőkben találhatók saját kiadványaink, melyek megrendelhetők, megvásárolhatók pontos név, cím, telefonszám, illetve a kiadány neve, darabszáma megjelölésével e-mailen.

Email cím: info(kukac)bekesivarosvedok.hu.

Kiadványaink továbbá személyesen megvásárolhatóak a Békés Városi Püski Sándor Könyvtárban (Széchenyi tér 4.) és a Békési Civil Szervezetek Házában (Hőzső u. 4., bejárat a Libazug u 4. szám alatt).


Békési üzenet

bekesi uzenet

2017. márciusában jelent meg a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület legújabb helytörténeti kiadványa. A 12 képeslapból álló sorozat nemes egyszerűséggel a ‘Békési üzenet’ címet kapta, s füzetbe rendezve eleveníti fel az egykoron oly divatos levelezést. A képeslapok kordokumentumok, melyek a régmúltat idézik fel. Valamennyi képeslap beszél hozzánk, történetet mesél el feladója, címzettje, és az üzenet révén.

A képeslapok az 1900-1930 közötti Békést idézik meg rövid ismertetővel. A képeslapok a perforáció mentén letéphetők, így az postai bélyeg felragasztása után tovább küldhető a távolabb élő szeretteinknek, rokonainknak.

A kiadvány ára: 500 Ft.


Békési életrajzi kislexikon – A reformáció korától a XX. század végéig

eletrajzi kislexikon
 
A Békési életrajzi kislexikon 2000-ben a Millennium évében jelent meg a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület kiadásában. A kislexikon anyagának gyűjtését Dr. Futaki Gergely egykori könyvtárigazgató kezdte el még a hatvanas években. A kislexikonban azon személyek életrajza, életútja szerepel, akik Békésen születtek, alkottak, vagy valamilyen módon Békéshez kötődtek életútjuk folyamán. Dr. Futaki Gergely anyaga az évek során folyamatosan gyarapodott, kiegészült a nevesebb békésiek közeli hozzátartozók, barátok, kollégák, ismerősök által megírt életrajzaikkal. A kiadványban szerepel – teljesség igénye nélkül – dr. vitéz Durkó Antal, Dr. Banner János, Szánthó Albert, B. Szabó István, Dr. Hepp Ferenc, Kecskeméti Gábor, Karacs Teréz, Csurka Péter életútja.

A kiadvány ára: 500 Ft


 
Emlék irat – Békés városának a legelső megülésétől kezdve az 1893-ik esztendő végéig
Összeállította: idősb. Somlyai Gábor

emlekirat 
E kiadványunk reprint kiadás, egyesületünk 2008-ban jelentette meg. Az eredeti kiadás Povázsai László könyvnyomdájában készült Békésen 1894-ben. A kiadvány Somlyai Gábor visszaemlékezéseit tartalmazza cikkekre tagolva. A szerző Békés életében bekövetkező nagyobb eseményeket veti papírra, sajátos stílusban adva korrajzot Békésről. A békési paraszti kultúra jellegzetes alkotása ez. Olvashatunk benne többek között Jantyik Mátyás bíróról, az 1848. márciusi békési eseményekről, az új Körözs ásatásáról és a nagy békési tűzről is.

A kiadvány ára: 1.000 Ft


 
Értük is szólnak a harangok. Emlékezés a II. világháború békési áldozataira

ertunk szolnak
 
1996-ban helyi összefogással, hozzátartozók segítségével valósulhatott meg a kiadvány, amely a II. világháború békési áldozatainak, hőseinek névsorát tartalmazza.

A kiadvány ára: 500 FtMester Péter – Utcanévadó személyiségek Békésen. Vámos László – Békés közoktatásának, közművelődésének és egészségügyének fejlődése a várossá nyilvánítástól 2000-ig

mester vamos

A kiadvány két tanulmányt is tartalmaz. Mester Péter tanulmánya Békés utcaneveit dolgozza fel, mind a híresebb személyiségekről elnevezett utcanevekről, mind a helyi jelentőségű, országosan kevésbé ismert személyekről elnevezett utcákról egyaránt. A tanulmány választ ad számos utcanév eredetével, elnevezésével kapcsolatban is.
A kiadványban található másik tanulmány szerzője Vámos László. A tanulmány a várossá nyilvánítástól egészen 2000-ig veszi sorba Békés közoktatásának és közművelődésének fejlődését.

A kiadvány ára: 500 Ft

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

© 2016 Your Company. All Rights Reserved. Designed By WarpTheme