48 éve nyilvánították várossá Békést

Békés, az idők során több alkalommal emelkedett városi rangra, újkori történetében 1973-ban nyilvánította várossá a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa.

Oklevél

 A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa 16/1972. sz. határozatával döntött négy nagyközség Békés, Kiskőrös, Mezőkövesd és Nyírbátor várossá szervezéséről. Kiskőrös vonatkozásában 1973. január 1-től lépett életbe a rendelkezés, tisztelegve Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára, aki 1823. január 1-én született Kiskőrösön. A többi nagyközség, így Békés esetében is a tanácsválasztás napját, 1973. április 15. napját jelölte meg a határozat. 

A Városi Tanács április 20-án tartotta alakuló ülését a Bérház nagytermében, ahol Fehér Lajos a Minisztertanács elnökhelyettese tartotta az ünnepi beszédet, és átadta a városi tanács elnökének, a várossá nyilvánításról szóló okmányt. Elnökké választották Makoviczki Jánost, elnökhelyettessé Vámos Lászlót, titkárrá Dr. Sós Sándort.

Az alakuló ülést követő ünnepség részeként elhelyezésre került a Széchenyi tér 2. alatt található 32 lakásos társasház alapköve, a Lepkeház lakásai 1976-ban kerültek átadásra.

Hagyományosan Békés várossá alakulásának évfordulóján ünnepi Képviselő-testületi ülésen kerül sor a Díszpolgári Cím, a Békés Városért kitüntetés, a Civilek a Városért kitüntetés, és az Év Békési Sportolója cím adományozására.

Boldog születésnapot Békés!

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

emmi emet