Befejeződőtt a murvahelyi Jantyik kápolna felújítása

A murvahelyi vagy Jantyik kápolna Békés és Murony között található, közigazgatásilag Muronyhoz tartozik. A kápolna egyedülálló emlékhely a települések határában, miután a döntően református lakosságú Alföldön nem jellemzők az útmenti vallási jelképek, mint kápolnák, keresztek, szobrok. A kápolnát azonban a római-katolikus Jantyik Mátyás és felesége Kutyik Mária építtették 1861-ben azon a területen, amelyet egykor családjaik birtokoltak.

jmk

A kápolna Szűz Mária, a Mennyország Királynőjének tiszteletére épült. A kápolnában Mária szobor található karján a kis Jézussal, alatta a következő felirat olvasható: „Jantyik Mátyás nője Kutyik Mária készítette 1861-ben”. A kápolnatoronyban egykor harang volt, amelyet id. Jantyik Mátyás állíttatott, hogy a katolikus Jantyik család murvahelyi birtokán élő és dolgozó családoknak jelezze reggel, délben és este az imádság idejét. A harangot az első világháború idején távolították el, beolvasztották hadi célokra. A Jantyik család tagja Jantyik Mátyás (1864-1903) festőművész, aki ezen a murvahelyi birtokon építtetett magának 1895-ben műtermet. Az építtető Jantyik Mátyás és felesége Kutyik Mária, valamint Jantyik Mátyás festőművész a békési római-katolikus temetőkápolnában nyugszanak. 

jmk 1

Érdekesség, hogy a békési Szentháromság Plébániatemplom, előtte a márványkereszttel (útépítéskor helyezték át jelenlegi helyére, a templom elől) ugyanazon képzeletbeli vonalon helyezkedik el a temetőben lévő stációkkal, szemben a katolikus temetőben lévő kápolnával és az előtte álló megfeszített Jézussal, valamint a murvahelyi Jantyik kápolnával, mintha egymás tükörképei lennének. 

jmk 2

Murony Község Önkormányzata kezdeményezésére 2015-ben számlát nyitottak azzal a céllal, hogy adományt gyűjtsenek a kápolna felújítására, amely 2020 tavaszra készült el. A kápolna a Murony területén lévő helyi jelentőségű védett épített értékek közé tartozik.

 

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

emmi emet