Hősök lettek - emlékezés az aradi vértanúkra

A Békési Városvédő és Szépítő Egyesület 2020. október 6-án tartotta megemlékezését az aradi vértanúk tiszteletére. Évtizedek óta két helyszínhez köthető a városvédő egyesület október 6-i megemlékezése, azonban a járvány miatti elővigyázatosság okán idén nem utazott delegáció Aradra. A megemlékezés Békésen a Forradalmi Emlékmű előtt került megrendezésre.

“Hősök lettek, pedig a legtöbben egyszerű földművesek voltak, akik mégis harcba szálltak, idegenbe mentek. Sokan először lépve túl falujuk vagy megyéjük határát, mert hívta őket a haza, hívta őket Kossuth, szólította a szívük.” - hangzott el Serfecz Dávid elnök felvezetésében.

gapix 201006 165740 g

A megemlékező beszédet Deákné Domonkos Julianna kulturális tanácsnok tartotta, aki az aradi 13 vértanú mellett kiemelte  Ormai Norbert, Kazinczy Lajos, Ludwig Hauk, és Lenkey János vértanúságát és a szabadságharcban betöltött szerepét. “Az aradi 13 erőt, becsületet és hűséget tanít a mai magyaroknak. Tanuljunk történelmünk nagy alakjaitól, és a széttöredezett magyar valóságban addig nyújtsuk egymás felé a kezünket, míg átér ideológiai és gazdasági törésvonalak szakadéka felett.”  - hangzott el megemlékezésében.

gapix 201006 165828 g

Október 6. nekünk békésieknek az oroszok bejövetetlét is jelenti. Polgári áldozatokat hagytak maguk után 1944-ben, előttük is tisztelgünk ezen a napon. A halotti anyakönyvek bejegyzései szerint elhunyt e napon az orosz fegyverek által:

  • Békési Sándor, kisbirtokos, aki 53 évet élt
  • Erdei János, földműves-napszámos, aki 43 évet élt
  • Szabó Sándor, földműves-napszámos, aki 64 éves volt
  • a 23 éves Törőcsik István, honvéd,
  • Tyukodi István, ibrányi temetőcsősz, aki 44 évet élt
  • Szűcs Sándor, szabósegéd, aki 30 évet élt
  • és a 24 esztendős Zibrinyi Ferenc, gépkocsivezető.

A megemlékezést követően a megjelentek mécsest gyújtottak a vértanúk, az 1848/49-es forradalom és szabaságharc valamint az 1944-es szovjet betörés békési áldozatainak tiszteletére.

gapix 201006 170039 g

Fotó: Gazsó János

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

emmi emet