Ilyen volt az első honismereti táborunk

A helyi értékekkel nap, mint nap találkozunk, többségükről mégis alig rendelkezünk információval, elszaladunk mellettük. Régóta formálódott bennünk egy tábor ötlete, amelyet a békési gyerekeknek és Békés testvérvárosai gyermekeinek tartanák, mindezt azzal a céllal, hogy megismerkedjenek Békés történetével, nevezetességeivel, kulturális örökségével, testvérvárosi kapcsolataival.

A táborozók Békésről és Hegyközkovácsiból, Békés testvértelepüléséből érkeztek. 1905-ben református békési családok (Hőzső, Kis, D. Szabó, Dézsi, Nagy, Szűcs, Tarkovács, Domokos, K. Szabó) telepedtek le Hegyközkovácsiban a jobb megélhetés reményében. A hegyközkovácsi Ertsey család földjeit eladósodás miatt elárverezték, ezeket a földeket vásárolták meg a békési családok. A békési képviselőtestület 1941-ben Hegyközkovácsit testvérközségévé fogadta, a kapcsolat a II. világháború végett megszakadt, de néhány év óta ismét formálódik.

A múltunk, a gyökereink közösek, egy tőről fakadnak de egy hét elteltével, már magunk sem tudjuk, hogy ki békési, ki kovácsi. Örömmel és szeretettel vártuk a táborozókat, de álmunkban sem gondoltuk, hogy a táborozók mennyi örömet és szeretetet fognak nekünk adni. Hálásak vagyunk, hogy eljöttetek és velünk töltöttétek az elmúlt hetet. Öröm volt veletek ez a néhány nap! 

A hegyközkovácsi gyermekek táboroztatását a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatta!

NEA ME BGA

Pályázati azonosító: NEAO-KP-1-2022/6-000581

 

A tábor ideje alatt készült képes összefoglalónkat megtalálja facebook oldalunkon!

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

emmi emet