Hegyközkovácsi

A Békési Városvédő és Szépítő Egyesület 2009-ben a híd szerepét töltötte be egy esetleges testvérvárosi kapcsolat kialakításában Hegyközkovácsival. A településrész egykor önálló település volt, jelenleg Biharhoz tartozik a magyar-román határtól mintegy 15 km-re.
1905-ben legalább 14 református békési család telepedett le Hegyközkovácsiban a jobb megélhetés reményében. A hegyközkovácsi Ertsey család földjeit eladósodás miatt elárverezték, ezeket a földeket vásárolták meg a békési családok. A békésiek először a helyiekkel műveltették a földet, majd maguk is odaköltöztek, letelepedtek. Az odatelepülő békési családok a következők voltak: Hőzső, Kis, B. Szabó, Dézsi, Nagy, Szűcs, Diószegi, Tarkovács, Domokos, K. Szabó. Hegyközkovácsiban a mai napig megtalálható a Békési sor nevezetű utca.
A második bécsi döntést követően Hegyközkovácsi ismét Magyarország része lett, s Békésnek szándékában állt, hogy kapcsolatot épít ki a békésiek lakta faluval. 1941 márcziusában Békés nevében B. Szabó István – a későbbi államminiszter – vezette delegáció országzászlót ajándékozott a településnek, amit a lakosság ünnepélyes keretek között márczius 15-én húzott fel az árbocra. Hegyközkovácsi hosszú évek után először ünnepelhette meg méltó módon a március 15-ét – derül ki Bihari Zsigmond, Hegyközkovácsi bírájának köszöntő leveléből.
Ekkor vetődött fel Békés és Hegyközkovácsi közötti testvérközségi kapcsolat létrehozása.  A békési képviselőtestület döntése egyhangú, 1941-ben Hegyközkovácsit testvérközségévé fogadta - jelentette be Molnár Jenő főjegyző -, melyet Hegyközkovácsi képviselőtestülete köszönettel fogadott.
A II. világháborút követően Hegyközkovácsi ismét román uralom alá került, a települések közötti kapcsolat megszakadt.
2009 nyarán Mester Péter a Békés Városvédő és Szépítő Egyesület nevében látogatást tett Hegyközkovácsiban, a látogatásról film is készült. [link] A városvédő egyesület – mint Magyarittabé esetében is – a híd szerepét töltötte be a települések között, azonban az egykori testvérvárosi kapcsolatnak nem alakult ki folytatása.

Napjainkban Hegyközkovácsi lakossága nagyjából 700-800 főre tehető, főleg mezőgazdaságból élnek, jelentős szerepe van a vállalkozásoknak. Említésre méltó a település református temploma 1785-ből.


Forrás:
BML. 117. kgy. 4918. ikt. sz. 1941.
BML. 312. kgy. 4.9186/4. ikt. sz. 1941.
Békési Újság 1941.

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

emmi emet