Zsinagóga

Zsinagóga
Ady Endre u. 1.
 
Békés megyében az első zsidók a XVIII. század közepén jelentek meg. Főleg kereskedelemmel foglalkoztak, városról városra vándoroltak.  1817-ben Békésen összesen 8 izraelita vallású élt.
A békési közösség folyamatosan gyarapodott, 1865-re felépült első imaházuk. A közösség a zsinagóga közelében alakította ki szellemi életének központját, a rabbi lakása, a zsidóiskola mind-mind a zsidózugban épült fel. A hitközösség 1861-ben nyitotta meg iskoláját Frey Lipót kezdeményezésére, azonban a tanulók csekély létszáma miatt 1931-ben az oktatást megszüntették.
1840-es években megnyitották a zsidó temetőt a Szarvasi úton lévő református temető mellett. A temető mellett található a ravatalozó, amely mára már lakóépületként funkcionál.  Az épület keleti oldalán, márványból készült emléktábla látható, héber felirattal.

1907-ben Popovics Szilveszter főszolgabíró bezáratta a zsinagógát annak rossz állapota miatt. A hitközösség Löwy Jakab alelnök és Weisz Ármin vezetésével új templom építését kezdeményezte.  Az új zsinagóga csak két évvel később, 1909-ben épülhetett fel a régi imaház mellett, a mai Ady Endre utcában. (Érdekességként említjük meg, hogy 1910-ben a Zsidó utcát már Popovics Szilveszter utcának hívták, 1946-tól pedig felvette Ady Endre nevét.)

A zsinagóga hagyományos alaprajzú és felosztású épület. A II. világháborút követően az 1949-50-ben a zsidó hitközség tulajdonában álló ingatlan eladásra került, így került az Erdőgazdasági Fűz-és Kosáripari Vállalat tulajdonába - egészen a 1980-as évekig működött benne a Kosáripari Vállalat, majd közösségi házzá alakították.

Az egykori zsinagóga 2010-es külső és belső felújítása Békési Zoltán vállalkozó nevéhez fűződik. Az épület 2011. június 4. óta, mint Békési Szilvapálinka Centrumként funkcionál.  Az épület külső megjelenése hű az egykori zsinagógához.
 
 
 
 
Forrás:
Balogh István. Békés békétlenség. A Békés megyei zsidók története. Tótkomlós-Budapest 2007.
Durkó Antal. Békés nagyközség története./ Történeti és kulturális monográfia/ Petőfi- nyomda könyv- és lapkiadó vállalat, Békés. 1939.
Békés város néprajza. Szerk. Dankó Imre. Békés Város Tanácsa 1983.
Ujvári Péter. Magyar zsidó lexikon. 1929. Budapest.

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

emmi emet