Népi gazdaház - Durkó u. 10.

Népi gazdaház
Durkó u. 10.
 
 
Békés népi műemlékei közül a Durkó u. 10. szám alatti népi lakóépület mutatja a legtöbb hasonlóságot a Tájházzal. A homlokzaton látható az építési évszáma 1868. Az épületet építtető család ismeretlen, a lakóház jelenleg magántulajdonban áll.

Az épületet többször, jelentősen átalakították mindig az adott kor igényeinek megfelelően, de külsőségekben őrzi eredeti jellegét. Az épület egyik jellegzetessége, hogy a kéményről meg lehet állapítani, milyen vallású család építette/lakta az épületet. A fentebb említett Tájház kéménynyílása kör alakú, vagyis református volt az építtető család, míg ezen Durkó utca 10. számú ház kéménynyílása kereszt alakú, katolikusok építették/lakták.
 
Békés Város Képviselő-testületének az építészeti értékek helyi védelméről szóló 3/2000. (II.18.) rendelete a II. kategóriába tartozó műemléki védelem alatt álló objektumok közé sorolja.
 
A Durkó utca 6-10. számig terjedő ingatlanok esetében a védelem többszörösen érvényesül. Egyrészt műemléki védelem alatt áll a Durkó u. 8. és 10. számú épület, helyi egyedi védelem alatt áll a Durkó u. 9. számú népi lakóépület homlokzati megjelenésével. Ezen épületek a Lechner Lajos Tudásközpont építésügyi nyilvántartásában található adatok alapján műemléki környezet részesei.

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

emmi emet