Kispince utcai nagygazda ház

Békési nagygazda ház
Kispince u. 44.
 
A Kispince utcai nagygazda házat a Durkó család építette 1862-ben. Az építtetők módos gazdák voltak, megélhetésüket a föld biztosította.

Az ingatlan egészen az 1970-es évekig a család tulajdonában állott. Az épület hagyományos elrendezésű, a konyha eredetileg szabadkéményes volt, napjainkban ennek már csak halvány nyomai láthatók. Az épület előtt tornác húzódik, a lakóépület alsó végében egykor hatalmas kocsiszín és istálló volt. Az udvar felső végében hombár látható, ebben a gabonát tárolták. Az épülethez tartozó porta lenyúlik egészen a Körösig.

Az épület népi műemlék, nem közgyűjteményi rendeltetésű. Több alkalommal felújították, külső és belső jegyei azonban megőrizték a népi jelleget. Szakszerű felújítása 1992-ben valósult meg Sisa Béla műemlékvédelmi szakember tervei alapján.

A műemlék épület önkormányzati tulajdonban áll, helyiségeit a helyi civil szervezetek, mint Békési Városvédő és Szépítő Egyesület, Békés és Környéke Biokultúra Közhasznú Egyesület, Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Békési Szervezete  és a Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Egyesület használják.
 
 
 
 
Forrás:
Békés város néprajza (szerk.: Dankó Imre) Békés Város Tanácsa, 1983.
Tájházi Hírlevél. A Magyarországi Tájházak Szövetségének tájékoztatója. 2004. II. évfolyam 4. szám.
Békési Újság IV. évf. (1996) 3. sz.

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

emmi emet