Polgári ház - Jantyik Mátyás u. 5.

Polgári ház
Jantyik Mátyás u. 5.
 
 
Békésen az Erzsébet ligetben található műemlék Jantyik Mátyás (1864-1903) festőművész szülőháza. Az épületet többször átalakították, a homlokzatot eklektikus stílusban újították fel. Az épületet Jantyik-házként ismerik a békésiek (ugyanarról a családról van szó, mint akiknek nevéhez a római-katolikus temetőben lévő kápolna építtetése fűződik).
 
Kivételes dolog, hogy valamely művész munkája az Országházat díszítse, de az egészen ritka, hogy több is. Jantyik Mátyás 1898-ban részt vett az Országház által meghirdetett pályázaton, ahol két munkája is nyert. Ekkor készültek el a II. Endre meghirdeti az Aranybullát és Mária Terézia a pozsonyi országgyűlésen (Vitam et sanguinem!) című alkotásai. E két alkotás az Országgyűlés Felsőházában található.
 
A Jantyik-ház ingatlan-nyilvántartási bejegyzése alapján 1959 óta műemlék. Maga az épület egyszintes polgárház, a XIX. század elején, az 1840-es években épült. Az épületen műemlék voltára utaló tábla található, ennek felirata a következő: „Műemlék jellegű. Toszkán oszlopokkal és lizénákkal XIX sz. közepe.”

A 2014. év Jantyik Mátyás születésének 150. évfordulója. Békés város a művész emlékéhez méltó módon kívánt megemlékezni, aminek része volt Jantyik mellszobrának elhelyezése szülőháza közelében. A mű elkészítésével Boros Péter szobrászművészt bízta meg Békés Város Önkormányzata.
 
 
Forrás:
Békés megye műemlékjegyzéke. Építésügyi Tájékoztatási Központ, Budapest, 1976.
Sz. Kürti Katalin: Fejezetek a békési képzőművészetek történetéből. Békési Téka 35. sz. Békés, 2006.

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

emmi emet