Református óvoda - Jantyik Mátyás u. 33.

Református óvoda
Jantyik Mátyás u. 33.
 
 
A Jantyik Mátyás utca kivételes értékekkel rendelkezik. Az egyetlen utca városunkban, amelyben több műemlék és helyi egyedi védelem alatt álló épület is található, ugyanakkor az utca helyi területi védelem alatt is áll.
 
A református óvodát sokan nevezik ibrányi óvodának a békési Ibrány nevezetű városrész után. Az óvoda épülete 1868-ban épült, amely a homlokzaton látható római számokkal jelölve, a számok előtt a TY, a számok végén a P betűk olvashatók. A Tyukodi-ház különlegessége, hogy Szánthó Albert Békés köztiszteletben álló közgyámja 4500 forintért vásárolta meg és azzal a feltétellel adta a városnak, hogy abban óvodát létesítsen. Szánthó Albert saját vagyonából vásárolta meg az épülete a községnek, hogy abban óvodát létesítsenek, így jött létre a III. kerületben településünk második óvodája (az első óvoda 1842-ben létesült Baky Lajos jegyző kezdeményezésére a mai Petőfi utcában).
 
Az Jantyik utcai óvoda épülete 1889-ben került Békés tulajdonába, 2012 óta áll egyházi fenntartás alatt, a Református Egyház óvodája működik benne. Az ibrányi óvoda épülete műemlék, a műemléki bírságról szóló rendelet alapján a III. kategóriába tartozik. Az épület műemlék jellegét a homlokzaton található tábla jelzi, ennek felirata a következő: „Műemlék jellegű. Toszkán oszlopokkal és lizénákkal 1868.”
2014 márciusában kőműves munkálatokat végeztek az épületen, a homlokzaton hangsúlyozták a díszítő elemeket és a védelem jellegének megfelelően a festést is megújították. Az épület többszörösen átalakított.
 
 
 
Forrás:
Sisa Béla: Békés megye műemlékei 1. Békéscsaba, 1981.
Békés. Társadalmi és közgazdászati hetilap. 1889. VIII. évf. 7. sz.

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

emmi emet