Református Kollégium

Református Kollégium
Petőfi Sándor u. 1.
 
A Kollégium felépülését Hajnal Ábel lelkész reformjai tették lehetővé. A város fiútanulói számára szűknek bizonyult a meglévő iskola, így Hajnal Ábel kezdeményezésére három tizedben iskolát építtetett, a templom melletti iskola helyére pedig kollégiumot. A Kollégium nyugati falán emléktábla jelzi, hogy helyén, Szegedi Kis István 1552-ben deákiskolát alapított.

Az új épület anyagi fedezetét gróf Wenckheim József Antal földesúr tette lehetővé azzal, hogy Koldus-zugi földjének használatát három évre az egyháznak átengedte. A Kollégium klasszicista stílusban épült meg 1844-45-ben.

Az épület főhomlokzata a Széchenyi térre néz, az I. és II. világháborús emlékművekre. Az évek során többször átalakították, a XX. század első felében üzletek működtek az épületben, például az alsó szinten Nóvé János alakította ki fűszerkereskedését.

Ebben az épületben működött a 3. sz. általános iskola, egészen az 1978-as földrengésig, amelyben az épület megrongálódott. A felújításokat követően a város ezt az épületet a zeneiskola számára biztosította, ami eredetileg az Ady Endre utca 4. szám alatti épületben működött 1965-től. A zeneiskola 1984-ben foglalta el új helyét a Kollégiumban, azóta is itt működik, mint Békés Városi Alapfokú Művészeti Iskola.

Az épület műemlék státuszát homlokzatán tábla jelzi, ennek felirata a következő: Műemlék jellegű. Épült klasszicista stílusban. Elemi és középfokú oktatás céljára 1843-44-ben.
 
 
Forrás:
Békési Újság IX. évf. (2001) 10. sz.
Békés Megyei Népújság XX. évf. (1965) 222. sz..
Dr. Vitéz Durkó Antal: Békés nagyközség története. (Történeti és Kulturális Monográfia). Petőfi – nyomda Könyv- és Lapkiadó Vállalat. Békés, 1939.

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

emmi emet