Békési Városvédő és Szépítő Egyesület (2011)

Békés Város Képviselő-testülete 135/2011. (III. 31.) számú határozattal "Békés Városért" kitüntetést adományoz a BÉKÉSI VÁROSVÉDŐ ÉS SZÉPÍTŐ EGYESÜLETNEK.

BÉKÉSI VÁROSVÉDŐ ÉS SZÉPÍTŐ EGYESÜLET

A szervezet 1988-ban alakult 60 fővel a békési zeneiskola koncerttermében. Az összegyűlt békésieket közös szándék és cél vezérelte. Megfogalmazódott a város történetének tudományos igényű bemutatása, a város életében jelentős szerepet betöltött egyéniségek emlékének megörökítése. Az egyesület feladatának tekinti a város felnövekvő nemzedékének figyelmébe ajánlani a meglévő értékeinket, és hagyományaink ápolását. Minden évben pályázatokkal segítik és ösztönzik a fiatalok kutatási kedvét aktuális városi és évfordulós eseményekhez kötve.
Több mint 10 éve az egyesület rendezi az október 6-ai városi megemlékezést. Számos köztéri szobor – Kossuth Lajos, Széchenyi István, Irányi Dániel – és emléktábla – úgy, mint dr. vitéz Durkó Antal, Gulyás György, Magyar Millenium, Százéves az Alföld Első Gazdasági Vasút emléktáblája – és például Németh László domborművének létrehozása fűződik az egyesület tevékenységéhez.
A Békési Városvédő és Szépítő Egyesület a városban lévő történelmi emlékhelyek kialakításában aktív szerepet vállalt, így a Honfoglalás tér, a honfoglalás kori Békési Vár helyének valamint a Kastélyzugban a törökkori palánkvár helyének megjelölésében. Kiemelkedő esemény volt a városban a második világháborús emlékmű létrehozása, az áldozatok neveinek összegyűjtése.
A Békés város múltjával való törődést igazolja számos kiadvány: Értünk szólnak a harangok; Békési életrajzi kislexikon; Somlyai Gábor: Emlék irat Békés városának a legelső megülésétől kezdve az 1893-ik esztendő végéig.
Az egyesület segít felkutatni az elszármazott békésieket, ennek a munkának gyümölcseként vált szorossá Békés város és Magyarittabé testvér-települési kapcsolata.

Forrás:
www.bekesmatrix.hu
http://www.bekesmatrix.hu/cikk/47385_atadtak_a_bekes_varosert_es_az_ev_sportoloja_dijakat/

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

emmi emet