Könyvbemutató - Bertalan Emma: Találkozásom az Alfölddel

Az 1927. szeptember 12-én, a Veszprém megyei Lovászpatonán született Lenhardtné Bertalan Emma a háborút követően könyvtár-törökszakos hallgatóként kezdte meg tanulmányait a Budapesti Egyetemen.

Az első tanév sikeres befejezését követően számos társával együtt ő is részt vett a centenáriumi 1848–1849-es néprajzi gyűjtésben. Evangélikusként került kapcsolatba a Békés megyei Mezőberény magyar, német és szlovák ajkú lakosaival. Az egyhónapos kutatóút során népmondák és népdalok egész sorát sikerült összegyűjtenie Mezőberényben, Kondoroson, Békéscsabán, Békésen és az akkor még Békéshez tartozó Békés-Földvárott (Murony). A forradalom és szabadságharc főleg helyi eseményei mellett számos izgalmas történetet jegyzett le a dél-alföldi betyárvilágról, és anyaga a Békés megyei parasztság életét is remekül megvilágítja. A nyelvjárásban rögzített folklórszövegek térségünk történetének egyedülálló emlékei, ami azért is fontos, mert olyan korban kerültek lejegyzésre, amikor még a hivatásos néprajzkutatók sem igazán meríthettek a tiszta forrásból! - írja Dr. Seres István, a könyv szerkesztője.

A könyvbemutató ideje: 2017. november 29. szerda 17:30

Helyszín: Békési Református Egyházközség - Gyülekezeti terem (Békés, Széchenyi tér 21.)

Dr. Seres István szerkesztővel Bagita Attila történész beszélget.

A kiadvány ára: 800 Ft

Szeretettel várjuk Önt is!

A bemutatót követően a könyv megvásárolható lesz a Békés Városi Püski Sándor Könyvtárban (Békés, Széchenyi tér 4.) és a Békési Civil Szervezetek Házában (Békés, Hőzső utca 4.) és megrendelhető lesz az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

lbe taa

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

emmi emet