Máté István szobrászművész emlékére

2022. novemberben türelemmel viselt betegség után 70 éves korában elhunyt Máté István szobrászművész.

Feleségével és alkotótársával, Lantos Györgyivel sorsuk és munkájuk összeforrt, közös, Békésen található alkotásaik a gróf Széchenyi István, Kossuth Lajos, Petőfi Sándor és a nem is olyan régen, 2022 októberében avatott Kecskeméti Gábor mellszobrok. Ezen alkotásokat a művész házaspár és a békési származású Nagy Sándor kertészmérnök több évtizedes barátsága, lelki rokonsága és intellektusa teremtette meg, amely mögött a hagyományos értékrend újbóli megtalálása és az értékteremtés áll. Ezen alkotásokkal Nagy Sándor kertészmérnök adománya, hozzájárulása révén gazdagodhatott Békés kulturális öröksége, melyeket a művészházaspár saját bronzöntő műhelyében kivitelezett.

Máté István 1971-76 között járt a Magyar Képzőművészeti Főiskolára. Derkovics-ösztöndíjas, 1985-ben az olaszországi Ravennában a Dante Biennálén II. János Pál pápa aranyérmének kitüntetettje, 1989-ben Firenze város aranyérmének birtokosa, 1991-ben Olasz Köztársasági Elnök díjas. 2002-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét adományozták részére, 2021-ben Mindszenty Emlékéremben részesült.

Máté István velünk és közöttünk élő szobrokat, mellszobrokat, emlékműveket, plasztikákat alkotott. Értékteremtő munkásságában, hitvallása tükröződik vissza, amelyben modern formában idézte meg a klasszikusat. Köztéri alkotásai számtalan városban megtalálhatók. Nézete szerint a művészet képes a természethez hasonlóan megújítani és jó irányt mutatva, újratanítani sok elfelejtett emberi érzést. Szellemisége és alakja alkotásaiban él tovább, melyek az igazat, a szépet, a jót hivatottak megőrizni. Emberközpontú filozófiája szerint „az élet rendje az, hogy van a születés, a kiteljesedés és az elmúlás.”

Nyugodjék békében!

 

gapix 180929 094428 aFotó: GA-Pix Fotó.

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

emmi emet