Tegyünk közösen a Tájházért!

Akcióra hívunk mindenkit, aki fontosnak tartja az 1866-ban épült páratlan szépségű és nagy szakértelemmel kialakított gazdaház újranyitását.

Műemléki helyreállítása után 1979-től 2021-ig tájházként funkcionált, mint a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum egyik kiállítóhelye.

A porta, az épület és a lakásbelső a XIX. század végi módosabb református békési paraszti lakosság életmódját ismerteti meg a látogatókkal. A tisztaszoba festett bútorai, a tulipános láda és a sublót, valamint a hímzett textíliáik, edények a magyar népművészet jeles termékei. A ház udvarán korabeli kocsigyártó műhely remekei is megtalálhatók..

A berendezésből külön figyelmet érdemel az eredeti szépségében megmaradt boglyakemence, amely egykor a ház „közösségi életének” legfontosabb színtere volt. A Békési Tájház sok látogatót befogadni képes, nagyméretű osztott udvara szinte vonzza a rendezvényeket.

Az épület az egyesület kérésére 2022. szeptembere óta a városvédők kezelésébe került.

A téli időszakot követően a természet nyílásával szeretnénk a tagokkal, önkéntes segítőkkel közösen újranyitni a Tájház kapuit, amihez közösségi összefogásra van szükség. Az embereknek igénye van a kikapcsolódásra, egy jó beszélgetésre, a Békési Tájházban és annak udvarán minden adott ehhez, hiszen kellemes környezetben tölthetünk el egy fél napot, éppen ezért 2023. április 22-én 14 órára hirdetjük meg az akciót.

Minden eszközt és felszerelést a szervező biztosít!

Találkozzunk a Tájházak Napja alkalmából, tegyük szebbé épített örökségünk környezetét.

20230423 tegyunk egyutt tajhaz

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

emmi emet