Felavatták a Kossuth szobrot Magyarittabén

A nemzeti ünnepünk alkalmából istentiszteletet tartottak a református templomban, amelyen az igét Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinati elnöke hirdette.

Az ünnepi istentiszteletet követően a templom melletti helyszínen Hevesi Tibor operaénekes és a jelenlevők elénekelték a Himnuszt, majd Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Petes Béla, Magyarittabé polgármestere, Font Sándor országgyűlési képviselő és Temerini Ferenc, Soltvadkert alpolgármestere leleplezte az új Kossuth Lajos mellszobrot amelyet ezt követően  történelmi egyházak képviselői megáldottak.

Ünnepi köszöntőt elsőként Petes Béla polgármester mondott, aki megköszönte mindenkinek, aki hozzájárult, hogy a nemzeti ünnepünkön méltó módon, már az új szobor körül emlékezünk. A folytatásban Biacsi Karolina, Podmaniczky-díjas művész, kőszorbász-restaurátor méltatta Horvay János szobrász munkásságát.

Orbán Viktor Miniszterelnök üzenetét Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete olvasta fel, majd az anyaország képviseletében Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke mondott köszöntőt, amelyet két idézet ihletett. Az első idézet Kossuth Lajostól származik: “emeljük fel politikánkat a kor színvonalára” A második idézetet kilencven évvel ezelőtt a helybeli Szabó Imre halálos ágyán fiának, Szabó István püspök úrnak mondott: "kisfiam ember legyen belőled". Egyik idézet a kor, a másik pedig a lelkiismeret parancsa volt - fogalmazott Németh Zsolt.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke beszédében kiemelte, hogy a régi szobor eltűnése kapcsán az elkeseredést, a felháborodást tett követte, és a magyarittabéiek kérésére a Magyar Nemzeti Tanács megszervezte a szobor újraöntését. Köszönetet mondott Lehoczki Ferencnek, Soltvadkert polgármesterének és a soltvadkertieknek, hogy az ottani szobor mását elkészíthették, továbbá köszönetet mondott Csikós János hódmezővásárhelyi szobrász-öntőmesternek, és Biacsi Karolinának, aki a talapzat restaurálását, valamint annak környezeterendezését is vállalta. Természetesen a projektum megvalósításában kivette részét az MNT-n kívül Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága, és személy szerint Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető asszony.

A megemlékezésen Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsának elnöke is beszédet mondott, aki a múltat idézve kiemelte, hogy együvé tartozásunk, szabadságvágyunk, megmaradásunk és itthon-maradásunk szent jelképévé vált a Kossuth-szobor, ezért zarándokol a magyarság 1990 óta Magyarittabére március 15-én. A szobor tartotta meg, tartotta össze a végeket ezt a kis magyar közösséget - fogalmazott Dudás Károly.

Az ünnepi beszédek után Csíkos Dániel előadásában elhangzott a Szózat, majd az emlékezők, az ünneplő közösség képviselői elhelyezték a kegyelet virágait.

Városunkat Kálmán Tibor alpolgármester, Pocsai Ildikó bizottsági tag, Szegfű Katalin, a Békési Újság főszerkesztője és Serfecz Dávid, a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület jegyzője képviselte.

Fotó: Serfecz Dávid

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

emmi emet