Százkilencvenhat éve született Irányi

Február 22-én tartotta Irányi Dániel tiszteletére rendezett ünnepségét a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület.

A 196 évvel ezelőtt született Irányi Dániel politikus, országgyűlési képviselő, aki mindenkor a közösséget, a hazát szolgálta.

gapix 180222 152259 g

Az ünnepi megemlékezést Dankó Béla országgyűlési képviselő tartotta. Beszédében kiemelte Irányi életútja és tevékenysége főbb állomásait. Irányi Dániel Békés város meghatározó országgyűlési képviselője volt, akire méltán és büszkén emlékezünk - mondta. A képviselő beszédében felidézte Irányi karrierjét, mellyel a sokra hivatott fiatal jogászból forradalmár, aztán elismert szabadságharcos, végül közkedvelt és megbecsült politikus lett, aki szociális érzékenységben és agrárpolitikai-vidékpolitikai területen messze megelőzte saját korát. Bölcsességét és higgadtságát még az ellenfelei is elismerték.

Irányi 1822-ben a felvidéki Toporcon született. Iskoláit Eperjesen, Késmárkon végezte, az ügyvédi vizsgát 1844-ben tette le. Mintegy öt cikluson keresztül (1872-1892) országgyűlési képviselője városunknak (akkor még nagyközségnek). Fellépett az alföldi útépítés érdekében, gátépítési koncepciót szorgalmazott, teljes vallásszabadság megvalósításáért harcolt.

Tiszteletére róla nevezték el 1903-ban az Úri utcát. 1945-ben városunk emléktábla állítással emlékezett róla a városháza épületén, 1998-ban mellszoborral.

Mindezek előtt Petőfi Sándor versét, a Levél Várady Antalhoz című költeményét halhatta a publikum Ruzsa Tibor előadásában, aki a Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulója.
A megemlékezést Irányi mellszobrának megkoszorúzása követte.

gapix 180222 152135 g

Elsőként Dankó Béla országgyűlési képviselő, majd Békés Város Önkormányzata nevében Izsó Gábor polgármester és Dr. Kiss Mihály aljegyző, a városvédő egyesület nevében Miklós Lajos elnök és Dr. Csiby Miklós alelnök, a Szegedi Kis István Református Gimnázium nevében Czifra Tibor, a tanulók nevében Balogh Barbara és Ádám Gergő helyezte el koszorúját.

Fotó: Gazsó János (GA-Pix Fotó)

szechenyi2020infoblokk also

nea 01

 

Épített értékeink

Helyi védelem alatt álló épületek

Műemlék épületek

Helyi kitüntetések

Békés Város Díszpolgára

Békés Városért

Civilek a Városért

Testvértelepüléseink

Hegyközkovácsi

Magyarittabé

© 2016 Your Company. All Rights Reserved. Designed By WarpTheme